voetschimmel behandelen

Natuurlijke behandelingen tegen voetschimmel

Voetschimmel, ook wel bekend als tinea pedis, is een hinderlijke huidaandoening die vaak gekenmerkt wordt door jeuk, roodheid en schilfering. Terwijl er talrijke farmaceutische behandelingen bestaan voor deze vervelende kwaal, zoeken velen naar natuurlijke alternatieven die zowel effectief als vrij van synthetische chemicaliën zijn. Van azijnvoetbaden en essentiële oliën tot voedingsaanpassingen en huis-tuin-en-keukenmiddeltjes; er is een scala aan natuurlijke behandelingen die beloven verlichting te bieden. 


Dit artikel dient als een uitgebreide gids voor iedereen die op zoek is naar natuurlijke methoden om voetschimmel te behandelen. We onderzoeken de effectiviteit, de toepassingen en de voordelen van verschillende natuurlijke remedies, zodat je kunt kiezen welke aanpak het beste bij jou past.


Het is belangrijk te vermelden dat huismiddeltjes en niet-medische behandelingen wellicht niet even effectief zijn als voorgeschreven medicijnen. Echter, in mildere gevallen van voetschimmel of als aanvulling op medische behandeling kunnen ze verlichting bieden. Raadpleeg altijd een arts voor een correcte diagnose en behandelplan. 


voetschimmel behandeling


Hier zijn enkele niet-medische middelen die beweren te helpen bij het bestrijden van voetschimmel:

-Azijnvoetbad

Een voetbad met een mengsel van water en azijn kan schimmelwerende eigenschappen hebben. Azijn kan een ongunstige omgeving voor schimmels creëren vanwege de zure pH.

-Tea Tree Olie

Tea tree olie staat bekend om zijn antiseptische en schimmelwerende eigenschappen. Een paar druppels kunnen worden gemengd met een dragerolie zoals kokosolie en op de aangetaste gebieden worden aangebracht.

-Knoflook

Knoflook bevat allicine, een natuurlijk antischimmelmiddel. Knoflookteentjes kunnen worden fijngemaakt en direct op de aangetaste gebieden worden aangebracht of men kan een knoflookvoetbad proberen.

-Kokosolie

Kokosolie bevat vetzuren die schimmelwerende eigenschappen kunnen hebben. Het kan direct op de voeten worden aangebracht na het wassen en drogen.

-Zuiveringszout (Baking Soda)

Een pasta gemaakt van water en zuiveringszout kan als een schurend middel dienen dat dode huid verwijdert en mogelijk ook schimmels elimineert.

-Maïszetmeel

Het drooghouden van de voeten is cruciaal bij het behandelen van voetschimmel. Maïszetmeel kan als voetpoeder worden gebruikt om overtollig vocht te absorberen.

-Aloë Vera

Hoewel het vooral bekend staat om zijn kalmerende eigenschappen, heeft aloë vera ook enige schimmelwerende potentie. Het kan helpen bij het hydrateren en genezen van de huid.

-Oregano Olie

Wilde oregano olie bevat thymol en carvacrol, die antischimmel eigenschappen hebben. Net als bij tea tree olie, moet het worden verdund met een dragerolie voor gebruik.

-Probiotica

Hoewel niet direct op de huid aangebracht, kunnen probiotica helpen het immuunsysteem te versterken en de groei van schimmel in het lichaam te beperken.

Voedingswijzigingen

Het verminderen van suiker en gistrijke voedingsmiddelen kan ook helpen, aangezien schimmels gedijen op suiker.


Hoewel deze huismiddeltjes en natuurlijke behandelingen enige verlichting kunnen bieden, zijn ze geen vervanging voor een professionele diagnose en behandeling. Als de symptomen aanhouden, is het raadzaam medisch advies in te winnen.

Reactie plaatsen